Derfor bidrar vi i Rettssenteret: Mahnoor Chaudry

Mahnoor Chaudry (22) begynte hos Rettssenteret i januar i år. Men frivillighet var egentlig ikke noe hun hadde i tankene før hun så hvor viktig arbeidet er for de som virkelig trenger det.

Tekst: Tinius Svendsen, jusstudent og frivillig i Rettssenteret

– Før jeg begynte i Rettssenteret hadde jeg ikke tidligere jobbet innenfor frivilligheten. Og for å være ærlig visste jeg ikke at det var noe jeg ønsket å gjøre. Dette før jeg så verdien av lokal tilhørighet der de sårbare oppholder seg.  

Det forteller 22-år gamle Mahnoor Chaudry. Hun er fra Søndre Nordstrand i Oslo. Dette året har hun pause fra jusstudiene, etter at hun i fjor fullførte sin bachelor-grad i rettsvitenskap ved Høgskolen i Innlandet. Noe av tiden bruker hun som bydelskoordinator for Rettssenteret.

– Blant de mange frivillige aktørene der ute valgte jeg Rettssenteret nettopp fordi vi driver med forebyggende arbeid i bydeler der menneskene virkelig trenger det. Dette er noe jeg virkelig ønsker å bidra med. Arbeidet gir meg masse motivasjon, og jeg har nå en genuin interesse for å være med på å skape endring, forteller hun.  

Fleksibilitet og gode ledere

Chaudry setter særlig pris på at Rettssenteret er en arbeidsplass preget av fleksibilitet, der behovene og ønskene til de frivillige blir ivaretatt.

– Jeg har en veldig fleksibel stilling, der det varierer litt hvor mye jeg bidrar, og hvilke oppgaver jeg har. Cathrine og Astrid, som er henholdsvis leder og ansvarlig for den frivillige rettshjelpen, er dessuten utrolig støttende, personlige og engasjerte. Dette smitter veldig over på resten av gjengen.  

Hun mener måten Cathrine og Astrid styrer skuta på, gjør Rettssenteret unik.  

– Det at Cathrine og Astrid tilrettelegger for de frivilliges ønsker og behov, skaper god stemning og gjør dem til gode ledere forteller Chaudry engasjert.  

 

Opplæring av frivillige, januar 2023. Fra venstre: Cathrine Moksness, Michelle Wang, Hajrah Yaqub, Sarina Athavan, Angela Pintilie, Mahnoor Chaudry, Mahima Thakur, Hardeep Singh Bains og Astrid Rød.

Bydelskoordinator

Som bydelskoordinator har Chaudry flere oppgaver. Hun skal blant annet følge med der det skjer i sin bydel, svare på spørsmål fra de spørrende, være med på ulike arrangementer og være oppsøkende.  

– Men jeg gjør også andre ting. Jeg har for eksempel skrevet et innlegg for Rettssenteret som ble publisert i Aftenposten, og i den forbindelse har jeg vært på kontoret et par, tre dager. Hva jeg gjør avhenger litt av hva jeg har lyst til å gjøre, og hva som trengs, sier hun.  

– Tidligere i vinter var jeg dessuten med på en panelsamtale på Mortensrud der lokale krefter i området samlet seg for å diskutere hvordan vi kan sikre gode levevilkår i bydelen, fortsetter hun.  

Holder foredrag for ungdom

– Det jeg synes er det mest givende er nok å holde foredrag som for ungdom, der jeg gjør disse oppmerksomme på deres rettigheter. I utsatte områder er det veldig viktig å tilrettelegge for at de unge får hevdet sin rett, og det er veldig spennende for meg å være med på dette, sier hun.  

Selv om Chaudry kun har vært i Rettssenteret i en kort periode, legger hun allerede nå merke til hvor verdsatt arbeidet til de frivillige er.

Mahnoor Chaudry. Privat bilde.

– Siden jeg begynte i Rettssenteret har jeg blitt veldig positivt overrasket over at så mange folk verdsetter tilbudet vi har. Vi er med på å utvikle samfunnet i en positiv retning og dette settes pris på. Samtidig møter vi mennesker som gir oss gjennomgående gode tilbakemeldinger og viser engasjement for arbeidet vårt. Det synes jeg er utrolig gøy!