Den planen skolen skal lage hvis de vet eller har mistanke om at du ikke opplever at du har det trygt og godt, kalles en tiltaksplan. Skolen kan også velge å lage en tiltaksplan for klassen, hvis det er flere som har utfordringer eller de ellers ser at det kan være lurt.
Tiltaksplanen skal skrives ned, slik at både du, foreldrene dine og skolen kan se hva den går ut på. Denne planen skal vise hvordan skolen vil jobbe for at du skal få det trygt og godt.
Denne planen skal også kunne gis til statsforvalteren, noe det kan være behov for hvis du eller foreldrene dine har klaget dit fordi dere ikke synes skolen gjør en god nok jobb for at du skal få det trygt og godt.
Det er noen ting det er bestemt at en slik tiltaksplan er nødt til å si noe om:
Hva som er problemet som må løses
Hvilke tiltak skolen har planlagt å gjøre
Når skolen skal gjøre de forskjellige tiltakene
Hvem som er ansvarlig for å gjennomføre tiltakene
Når skolen skal vurdere om tiltakene har virket
Utdanningsetaten har gitt skolene råd for hvordan man skal finne frem til gode tiltak. Det er også viktig at skolen gjør gode undersøkelser når de skal finne ut hva som er passende tiltak. Tiltakene skal gjøre slik at din skoledag blir bedre og derfor er det viktig at du forteller hva som er viktig for deg og at skolen samarbeider med deg og foreldrene dine og lytter til dere. Hvis skolen ikke hører på dere er det viktig å si ifra, gjerne skriftlig slik at det er lettere for skolen å huske på hva dere har gitt beskjed om og for dere å bevise etterpå at dere har sagt ifra.
Noen ganger trenger kanskje skolen å starte flere tiltak på samme tid, og kanskje allerede før de er ferdig med å undersøke. Det er da viktig å passe på at de ikke gjør noe som gjør situasjonen verre for deg. Hvis du opplever at tiltakene gjør ting verre, er det viktig at du eller foreldrene dine sier fra til skolen eller til statsforvalteren.
Hvis det er en spesiell person på skolen som du stoler på og synes det er greit å snakke med, kan det være greit å be om at denne personen får ansvaret for å følge deg opp og passe på at du har det greit.
Noen ganger kan måten skolen er organisert på, gjøre at elever ikke opplever at de har et trygt og godt skolemiljø. Da må skolen se på om skoledagen heller bør organiseres på en annen måte.
Noen ganger må skolen sette inn tiltak for å sikre at du skal oppleve inkludering og tilhørighet i fellesskapet. Det kan være fordi forholdet til lærere og andre elever har blitt skadet eller ødelagt, eller fordi du aldri har kjent deg som en del av fellesskapet.
Et slikt tiltak kan være å opprette en egen elevgruppe, med medelever som gjør ulike aktiviteter sammen med deg. Det å gjøre noe hyggelig sammen med andre elever og voksne som du er trygg på, kan gjøre det lettere å komme inn i fellesskapet igjen.
Skolen eller læreren din kan ikke opprette en slik gruppe uten at du selv ønsker det. Foreldrene dine må også godta dette. Du må også selv være med og bestemme hvem som skal være, og de andre som skal være med må også ville det og de må få lov av sine foreldre.
Det er bare aktuelt med en slik gruppe hvis det kan gjøre at du får det bedre på skolen.
Det kan i noen tilfeller også være aktuelt å gjøre hyggelige ting sammen med en lærer som du har et vanskelig forhold til, slik at dere får et bedre forhold og forstår hverandre bedre, for da kan det også blir lettere for dere å samarbeide i klasserommet. Slike tiltak kan ikke brukes uten at du og foreldrene dine har sagt ja til det.
Les mer her:
6. Skolen har en aktivitetsplikt | udir.no
Retten til et trygt og godt skolemiljø | udir.no
Tiltak i skolemiljøsaker | udir.no