I 2023 fikk vi en helt ny forbrukerlov i Norge som heter digitalytelsesloven.
Mens forbrukerkjøpsloven gir deg rettigheter ved kjøp av fysiske ting, gir digitalytelsesloven deg rettigheter ved kjøp av digitalt innhold og digitale tjenester.
Digitalytelsesloven gjelder for de fleste digitale tjenester og innhold som du kan kjøpe over internett. Loven gjelder for eksempel for apper, strømmetjenester for film, serier og musikk (for eksempel Netflix, HBO og Spotify), sosiale medier, levering av dataspill og programvare (for eksempel til å lage musikk), e-bøker og skylagringstjenester (for eksempel iCloud).
Digitalytelsesloven gir deg rettigheter både når du har kjøpt den digitale tjenesten eller innholdet for penger, og når du har gitt fra deg personlige opplysninger for å få tilgang til en gratistjeneste, som for eksempel Instagram, Snapchat eller TikTok.
Digitalytelsesloven gir deg lignende rettigheter som forbrukerkjøpsloven hvis den digitale tjenesten eller innholdet ikke fungerer som den skal eller er forsinket. Hvis en tjeneste ikke fungerer som den skal, kan du for eksempel holde tilbake betalingen hvis du ikke allerede har betalt, be om at selgeren fikser feilen, eller be om å få en ny tilsvarende tjeneste. Hvis selgeren ikke klarer å fikse feilen, kan du kreve et avslag i prisen. Hvis feilen er alvorlig og selgeren ikke klarer å fikse den, kan du også heve avtalen og kreve pengene tilbake.
Digitalytelsesloven inneholder også andre regler som det kan være nyttig å vite om. Les mer nedenfor.