Articles

Slik jobber rettssenteret

Articles

Slik jobber rettssenteret

Articles

Slik jobber rettssenteret

Articles

Slik jobber rettssenteret

Vil tilby gratis rettshjelp til alle som trenger det

Modellen er det unike ved Rettssenterets løsning for en mer tilgjengelig rettshjelp. Den er såkalt hybrid – det betyr at vi er til stede både lokalt ute i kommunene og bydelene, og digitalt, gjennom en digital rettshjelpsløsning.

Trenger du hjelp, men vet ikke hvor du skal gå? Dette er en reell problemstilling for svært mange. Rettssenteret vil være det stedet. Et sted hvor alle kan henvende seg og få råd og veiledning umiddelbart. Enten så yter vi hjelp der og da, eller vi sender vedkommende videre til noen som kan ta saken videre.

Utgangspunktet kan være et uforståelig brev fra en etat, det kan være pengeproblemer, trøbbel i familien, en konflikt med venner eller med noen på skolen. Andre ganger handler det om at noen har hatt kontakt med politiet eller barnevernet. Poenget er at, uansett hvem og hva, så kan alle ta kontakt med Rettssenteret for bistand, enten gjennom sin lokale rettshjelpsformidler eller via vår digitale rettshjelpsløsning, så er hjelpen der.

Vår modell for rettshjelp er både lokal og digital. Samtidig er den også både skalerbar og svært kostnadseffektiv.

Rettssenterets modell er bygget opp med følgende grunnpilarer:

  • Lokal OG digital førstelinje

  • Andrelinje med kvalitetssikring fra erfarne jurister

  • Formaliserte samarbeidsordninger

  • Tilstedeværelse i alle landets kommuner (målsetting)

Førstelinje med digital plattform og lokal tilstedeværelse

Førstelinjen skal være et lavterskeltilbud med gratis, kortvarig juridisk rådgivning – en diagnostiserings- og sorteringsfunksjon for brukerne. Problemer der rettshjelp er lite relevant skal raskt kanaliseres til andre typer tilbud – og våre frivillige skal vite hvilke tilbud som da er mest relevante for den det gjelder.

Førstelinjen kan løse problemer der og da, eller henvise videre innenfor et sømløst digitalt system som kobler riktig instans til de aktuelle sakene. Dette skjer uten at klienten/den som søker hjelp belastes med å finne ut av komplekse systemer, tjenestestrukturer, nettsider og sentralbordfunksjoner. Vi er opptatt av å tette hullene i dagens system, og jobber med å nå fram til de som ikke finner veien selv.

Rettsenteret har drevet et utstrakt innsiktsarbeid, der vi blant annet har oppsøkt ulike miljøer der vi antar våre tjenester vil være etterspurt om hva folk vet om rettshjelp og hva de selv mener ville gjort det enklere å be om hjelp.

Alle ville ha en å kunne snakke med «i nærheten». Men i tillegg sa nesten alle at de også kunne tenkt seg en nettløsning, der de selv kunne finne svar og stille spørsmål – gjerne anonymt.  Så, i tillegg til de frivillige i førstelinjetjenesten vår – enten ved hovedkontoret i Oslo, eller lokalt ute i kommunene – utvikler Rettssenteret en unik digital løsning, som er åpen og tilgjengelig for alle.

Rettsenteret lanserer nå en rettshjelpsløsning, utviklet i samarbeid med blant andre Microsoft, AdvantIT og Neue. Gjennom en enkel og brukervennlig digital løsning, skal brukerne kunne få svar på rettslige spørsmål. En sped begynnelse er allerede lansert på våre hjemmesider, men dette skal videreutvikles og utvides. Man skal kunne søke seg fram til et svar eller informasjon på de fleste rettsområder. Man skal guides videre, gis tips og kontaktinformasjon til relevante instanser. Og man skal kunne stille spørsmål til våre erfarne jurister og få kompetente svar raskt. Kanskje trengs det et møte med en advokat for å komme videre? Da tilbyr vi det. En digital rettshjelpsløsning der brukeren kan velge å være anonym, vil senke terskelen for å søke hjelp, slik vi ser det.

Våren 2025 ruller vi ut den første versjonen av vår digitale rettshjelpsløsning. Den er ikke komplett, men gjennom kontinuerlig forbedring basert på behov og tilbakemeldinger, er ambisjonen at den i løpet av året skal dekke de fleste behov.

Også den «gammeldagse» telefonløsningen er etterspurt, slik vi opplever det. Vi ønsker derfor å opprette en nasjonal telefonlinje for rettshjelp, «Jusstelefonen», der utsatte og sårbare, særlig barn og unge, samt eldre, kan ta kontakt med oss. Telefonlinjen skal på sikt være betjent hver dag, på dag- og kveldstid.

Det er viktig at det stilles tydelige kvalitetskrav til en førstelinjetjeneste for rettshjelp og at de som utfører tjenesten kan dokumentere at kravene blir oppfylt. Utgangspunktet for hvilke krav en bør stille til en førstelinjetjeneste bør ta utgangspunkt i klientenes behov. Ved Rettssenteret har vi stilt følgende krav til oss selv og våre frivillige:

  • Rettshjelpen skal være av god kvalitet, gratis og lett tilgjengelig.

  • Rettshjelpen må være og oppleves å være uavhengig.

  • Ingen skal avvises.

  • Det må være kort ventetid for å få hjelp.

  • Klientene må føle tillit til den personen de snakker med.

  • Klientene må føle seg trygge på at de får bistand som oppfyller faglige krav.

  • Dersom klienten har behov for å gå videre med saken, må klienten få hjelp til det.

Tillit er avgjørende for å yte rettshjelp til utsatte og sårbare personer. Rettssenteret satser på å rekruttere frivillige som framstår som rollemodeller. For eksempel, i våre bydelsprosjekter, har flertallet av våre frivillige i Oslo selv vokst opp i levekårsutsatte områder. De dekker til sammen mer enn 18 språk. For mange klienter med innvandrerbakgrunn er det av stor, og i noen tilfeller av avgjørende betydning, å bli møtt av en som snakker samme språk, og har forståelse og innsikt i deres multikulturelle bakgrunn.

Andrelinjetjenesten: Erfarne jurister

Behandlingen av henvendelsene i Rettssenterets førstelinje vil gi en bedre forståelse av folks juridiske problemer og bidra i vårt arbeid med å forbedre rettshjelptilbudet. Vi jobber kontinuerlig med å justere og forbedre tilbudet vårt. For å ta de rette valgene analyserer vi hvem som henvender seg, hvorfor de henvender seg og om de får den hjelpen de trenger. Dette vil vi gjøre både i de lokale kommune-satellittene og i de digitale løsningene. Å finne ut hvor skoen trykker, og hvordan disse komplementerer hverandre, er viktig for at hybridmodellen skal fungere godt.

Når et problem er sortert og identifisert i vår førstelinje, blir neste steg i saksgangen vurdert. Noen saker kan løses der og da – i førstelinjen. De problemstillingene som ikke kan svares ut umiddelbart, sendes videre til vår andrelinjetjeneste. Den består av mennesker som alle kan skilte med formell juridisk kompetanse – det være seg praktiserende advokater og andre erfarne jurister eller pensjonerte advokater og jurister, som ønsker å bidra med sin kompetanse. Også våre frivillige jusstudenter bidrar her, men da alltid i tospann med en erfaren jurist eller advokat.

Via våre erfarne jurister blir saken tatt videre – det kan være gjennom bistand til å besvare brev eller krav, bistand i møte med en offentlig instans eller i kommunikasjon med politiet. Svært ofte viser det seg at rettslige problemer kan løses utenfor rettsapparatet. Å få en jurist sitt blikk på et problemkompleks bidrar gjerne til minnelige løsninger.

Dersom Rettssenterets frivillige eller ansatte jurister ikke kan løse saken, og det ikke er noen vei utenom rettsapparatet, har vi blant annet samarbeid med Advokatfirmaet Haavind, LO-advokatene og lokale advokater som kan føre saken uten å ta seg betalt for arbeidet («pro bono»). Alle sakene vi så langt har henvist videre til rettslig behandling, har endt i vår klients favør.

Frivillige på justisfeltet er en stor og ubrukt ressurs, som Rettssenteret ønsker å dra nytte av. I utviklingen av vår modell har vi sett til Danmark og København, der danskene har etablert en svært vellykket ordning kalt Københavns Retshjælp. Ved hjelp av vel 200 frivillige advokater og jurister, og kun to faste ansatte, behandler Københavns Retshjælp mellom 4000 og 5000 saker i året. Kontoret er åpent på kveldstid fem dager i uken, og betjent av et team på 30 frivillige hver kveld. Hvert kveldsteam består av 15 erfarne jurister og 15 jusstudenter eller jurister med ingen eller liten erfaring, som tar imot klienter fra 15 lokale rettshjelpskontorer.

Rettssenterets modell er i stor grad basert på «København-modellen», men tillegg supplerer vi med en digital løsning, som sikrer tilgang og styrker rekkevidden.

Gjennom vår modell, der sakene går sømløst fra første- til andrelinjen – sørger vi for at klientene får den rettshjelpen de trenger – samtidig som vi fordeler og deler oppgaver mellom offentlig ansatte, fagfolk og frivillige innenfor samme system.

Formaliserte samarbeidsordninger

I Norge er det knapphet på både folk og ressurser, og framtidens arbeidsliv vil kreve at vi organiserer oss godt for å løse oppgaver på en effektiv måte. Dette gjelder i høyeste grad også på rettshjelpsområdet. Derfor satser Rettssenteret i sin modell på å hente bistand og ekspertise «der den er og ved behov». Dette gjør vi gjennom å etablere formaliserte samarbeid med advokatkontorer, teknologimiljøer, domstolene og kommunene.  Vi søker også ut i lokalmiljøene for å finne riktige samarbeidspartnere der. Det være seg skoler, innvandrerorganisasjoner, ungdomsarbeidere, andre frivillige eller ildsjeler.

Advokatfirmaet Haavind er vår hovedsamarbeidspartner. De bistår oss faglig og med administrasjon og organisasjon, og de fører saker for oss pro bono. De har også blant annet vært med å utvikle det juridiskfaglige innholdet i vår digitale rettshjelpsløsning. Deres advokater vil også bidra med videreutviklingen av vår lokale og hybride retthjelpsmodell, basert på «København rettshjelp».

Vi har også etablert samarbeid med LO og LO-advokatene, som bistår i saker på arbeidsrettsfeltet. Også lokale advokatfirma har inngått samarbeid med Rettssenteret.

Vi har i tillegg et samarbeid med den største studentorganisasjonen på jus – Congregatio Forensis (CF). CF er til stede ved de juridiske fakultetene i Oslo, Bergen og Tromsø og på jusstudiet på BI i Nydalen.

Samarbeidet med CF er unikt. Ved Rettssenteret får erfarne jurister jobbe sammen med unge, dyktige og ambisiøse jusstudenter. Sammen med advokatene og studentene ønsker vi å lage profesjonaliserte løp, hvor jusstudentene kan få praktisk rettshjelpserfaring tilrettelagt der de er i studiet, fra første til siste studieår.

Dessuten har CF etablert Rettshjelpsgjengen, som driver med oppsøkende virksomhet i regi av Rettssenteret. CF bidrar i tillegg til å rekruttere frivillige jusstudenter til Rettsenteret.

I 2024 inngikk vi en intensjonsavtale om etablering av en rettshjelpsklinikk for jusstudentene på BI i Nydalen. Intensjon er at studentene i rettsvitenskap ved BI skal kunne delta i Rettssenterets aktiviteter. I 2025 vil vi jobbe for å sette intensjonsavtalen med BI ut i livet.

Når det gjelder å bygge opp vår digitale rettshjelpsportal, har vi fått Microsoft og AvantIT med Legal 365 på laget. Legal 365 leverer digitale løsninger til advokatkontorer i hele Norge. Dette samarbeidet er en svært viktig del av vår digitale satsning, som vil gi oss mulighet til å måle aktivitet, være i kontinuerlig læring og utvikle stadig bedre tjenester.

Rettssenteret har i tillegg samarbeid med en rekke andre aktører, hvorav noen av de viktigste er: Domstolsadministrasjonen, Juristforbundet, Statens sivilrettsforvaltning, Lovdata, Rettsdata, Juridika, Stiftelsen Scheibler, Neue, og ADHD-Norge.

Tilstedeværelse i alle landets kommuner

Vi ønsker på sikt å være til stede i alle landets kommuner. For å få til en slik ambisjon, er et tett samarbeid med kommune-Norge viktig. Vi er allerede etablert i Oslo, hvor vi i tillegg har hatt samarbeid og tilstedeværelse på bydelsnivå – blant annet på Mortensrud i bydel Søndre Nordstrand. Ved utgangen av 2024 har vi også etablert oss i Halden, og vi er nær å få til et samarbeid med Horten kommune, for etablering der også.

For å bli landsdekkende og nå ut i hele distrikts-Norge, er det nødvendig å ha en digital løsning. Den digitale rettshjelpen må suppleres av lokale løsninger. Derfor oppretter vi lokale rettssentre, med frivillige som er godt kjent lokalt og som gir oss mulighet til å nå fram også til de innbyggerne som i liten grad selv kan oppsøke hjelp.

Vi ønsker å tilby kommunene å samarbeide med Rettssenteret, slik at det i samtlige kommuner finnes et sted og en person alle kan henvende seg til og få gratis rettshjelp. Rettssenteret kobles inn der det er nødvendig, f.eks. digitalt. Her kan de som trenger rettshjelp få kontakt med en kvalifisert jurist, enten Rettssenterets ansatte, en av våre samarbeidspartnere eller de rette offentlige instanser – alt etter hva som sikrer klientene den rettshjelpen de trenger og har rett til.

På sikt ser vi for oss å ha tilgang på kontor og stedlig representasjon i hver kommune. Den som søker rettshjelp, skal kunne snakke uforstyrret med den stedlige representanten i kommunen eller med en av Rettssenterets folk i Oslo – enten alene eller sammen med sin stedlige representant. Denne lokale representanten trenger ikke nødvendigvis å være en jurist, men kan være en klok og «oppegående» person, som barn og unge har tillit til og som kan formidle kontakt med Rettssenteret. Vedkommende skal være et bindeledd – en rettshjelpsformidler – mellom barn og unge lokalt i kommunen og Rettssenteret.

Gjennom standarder og digitale løsninger er den lokale etableringen i kommunene tilnærmet kostnadsfri. Det eneste kommunene trenger å stille til disposisjon er tilgang til et kontorlokale, samt en kommunal kontaktperson, og en rettshjelpsformidler, som kommunen peker ut. Det er alt.

Å etablere seg i alle landets kommuner, vil ta noe tid. Men vi er godt i gang. I tillegg til tilstedeværelse i Oslo og Halden, og etter hvert også Horten, har Rettssenteret samarbeidet om enkeltprosjekter med både Tromsø og Bergen.

I 2025 ønsker vi å utvide vår lokale satsing betraktelig, og er allerede i dialog med andre kommuner om etablering og samarbeid.

 

Det langsiktige målet til Rettssenteret er å bidra til å gi et godt rettshjelpstilbud til alle – i hele landet. Vi ønsker å være tilgjengelig for alle som trenger rettshjelp, uavhengig av hvem de er og hvor de bor.

Rettssenterets hovedmålgruppe er utsatte og sårbare, særlig barn, unge, voksne og eldre som ikke har råd til å kontakte en advokat eller som ikke helt vet hvor de skal gå for å få hjelp.

Vil tilby gratis rettshjelp til alle som trenger det

Modellen er det unike ved Rettssenterets løsning for en mer tilgjengelig rettshjelp. Den er såkalt hybrid – det betyr at vi er til stede både lokalt ute i kommunene og bydelene, og digitalt, gjennom en digital rettshjelpsløsning.

Trenger du hjelp, men vet ikke hvor du skal gå? Dette er en reell problemstilling for svært mange. Rettssenteret vil være det stedet. Et sted hvor alle kan henvende seg og få råd og veiledning umiddelbart. Enten så yter vi hjelp der og da, eller vi sender vedkommende videre til noen som kan ta saken videre.

Utgangspunktet kan være et uforståelig brev fra en etat, det kan være pengeproblemer, trøbbel i familien, en konflikt med venner eller med noen på skolen. Andre ganger handler det om at noen har hatt kontakt med politiet eller barnevernet. Poenget er at, uansett hvem og hva, så kan alle ta kontakt med Rettssenteret for bistand, enten gjennom sin lokale rettshjelpsformidler eller via vår digitale rettshjelpsløsning, så er hjelpen der.

Vår modell for rettshjelp er både lokal og digital. Samtidig er den også både skalerbar og svært kostnadseffektiv.

Rettssenterets modell er bygget opp med følgende grunnpilarer:

  • Lokal OG digital førstelinje

  • Andrelinje med kvalitetssikring fra erfarne jurister

  • Formaliserte samarbeidsordninger

  • Tilstedeværelse i alle landets kommuner (målsetting)

Førstelinje med digital plattform og lokal tilstedeværelse

Førstelinjen skal være et lavterskeltilbud med gratis, kortvarig juridisk rådgivning – en diagnostiserings- og sorteringsfunksjon for brukerne. Problemer der rettshjelp er lite relevant skal raskt kanaliseres til andre typer tilbud – og våre frivillige skal vite hvilke tilbud som da er mest relevante for den det gjelder.

Førstelinjen kan løse problemer der og da, eller henvise videre innenfor et sømløst digitalt system som kobler riktig instans til de aktuelle sakene. Dette skjer uten at klienten/den som søker hjelp belastes med å finne ut av komplekse systemer, tjenestestrukturer, nettsider og sentralbordfunksjoner. Vi er opptatt av å tette hullene i dagens system, og jobber med å nå fram til de som ikke finner veien selv.

Rettsenteret har drevet et utstrakt innsiktsarbeid, der vi blant annet har oppsøkt ulike miljøer der vi antar våre tjenester vil være etterspurt om hva folk vet om rettshjelp og hva de selv mener ville gjort det enklere å be om hjelp.

Alle ville ha en å kunne snakke med «i nærheten». Men i tillegg sa nesten alle at de også kunne tenkt seg en nettløsning, der de selv kunne finne svar og stille spørsmål – gjerne anonymt.  Så, i tillegg til de frivillige i førstelinjetjenesten vår – enten ved hovedkontoret i Oslo, eller lokalt ute i kommunene – utvikler Rettssenteret en unik digital løsning, som er åpen og tilgjengelig for alle.

Rettsenteret lanserer nå en rettshjelpsløsning, utviklet i samarbeid med blant andre Microsoft, AdvantIT og Neue. Gjennom en enkel og brukervennlig digital løsning, skal brukerne kunne få svar på rettslige spørsmål. En sped begynnelse er allerede lansert på våre hjemmesider, men dette skal videreutvikles og utvides. Man skal kunne søke seg fram til et svar eller informasjon på de fleste rettsområder. Man skal guides videre, gis tips og kontaktinformasjon til relevante instanser. Og man skal kunne stille spørsmål til våre erfarne jurister og få kompetente svar raskt. Kanskje trengs det et møte med en advokat for å komme videre? Da tilbyr vi det. En digital rettshjelpsløsning der brukeren kan velge å være anonym, vil senke terskelen for å søke hjelp, slik vi ser det.

Våren 2025 ruller vi ut den første versjonen av vår digitale rettshjelpsløsning. Den er ikke komplett, men gjennom kontinuerlig forbedring basert på behov og tilbakemeldinger, er ambisjonen at den i løpet av året skal dekke de fleste behov.

Også den «gammeldagse» telefonløsningen er etterspurt, slik vi opplever det. Vi ønsker derfor å opprette en nasjonal telefonlinje for rettshjelp, «Jusstelefonen», der utsatte og sårbare, særlig barn og unge, samt eldre, kan ta kontakt med oss. Telefonlinjen skal på sikt være betjent hver dag, på dag- og kveldstid.

Det er viktig at det stilles tydelige kvalitetskrav til en førstelinjetjeneste for rettshjelp og at de som utfører tjenesten kan dokumentere at kravene blir oppfylt. Utgangspunktet for hvilke krav en bør stille til en førstelinjetjeneste bør ta utgangspunkt i klientenes behov. Ved Rettssenteret har vi stilt følgende krav til oss selv og våre frivillige:

  • Rettshjelpen skal være av god kvalitet, gratis og lett tilgjengelig.

  • Rettshjelpen må være og oppleves å være uavhengig.

  • Ingen skal avvises.

  • Det må være kort ventetid for å få hjelp.

  • Klientene må føle tillit til den personen de snakker med.

  • Klientene må føle seg trygge på at de får bistand som oppfyller faglige krav.

  • Dersom klienten har behov for å gå videre med saken, må klienten få hjelp til det.

Tillit er avgjørende for å yte rettshjelp til utsatte og sårbare personer. Rettssenteret satser på å rekruttere frivillige som framstår som rollemodeller. For eksempel, i våre bydelsprosjekter, har flertallet av våre frivillige i Oslo selv vokst opp i levekårsutsatte områder. De dekker til sammen mer enn 18 språk. For mange klienter med innvandrerbakgrunn er det av stor, og i noen tilfeller av avgjørende betydning, å bli møtt av en som snakker samme språk, og har forståelse og innsikt i deres multikulturelle bakgrunn.

Andrelinjetjenesten: Erfarne jurister

Behandlingen av henvendelsene i Rettssenterets førstelinje vil gi en bedre forståelse av folks juridiske problemer og bidra i vårt arbeid med å forbedre rettshjelptilbudet. Vi jobber kontinuerlig med å justere og forbedre tilbudet vårt. For å ta de rette valgene analyserer vi hvem som henvender seg, hvorfor de henvender seg og om de får den hjelpen de trenger. Dette vil vi gjøre både i de lokale kommune-satellittene og i de digitale løsningene. Å finne ut hvor skoen trykker, og hvordan disse komplementerer hverandre, er viktig for at hybridmodellen skal fungere godt.

Når et problem er sortert og identifisert i vår førstelinje, blir neste steg i saksgangen vurdert. Noen saker kan løses der og da – i førstelinjen. De problemstillingene som ikke kan svares ut umiddelbart, sendes videre til vår andrelinjetjeneste. Den består av mennesker som alle kan skilte med formell juridisk kompetanse – det være seg praktiserende advokater og andre erfarne jurister eller pensjonerte advokater og jurister, som ønsker å bidra med sin kompetanse. Også våre frivillige jusstudenter bidrar her, men da alltid i tospann med en erfaren jurist eller advokat.

Via våre erfarne jurister blir saken tatt videre – det kan være gjennom bistand til å besvare brev eller krav, bistand i møte med en offentlig instans eller i kommunikasjon med politiet. Svært ofte viser det seg at rettslige problemer kan løses utenfor rettsapparatet. Å få en jurist sitt blikk på et problemkompleks bidrar gjerne til minnelige løsninger.

Dersom Rettssenterets frivillige eller ansatte jurister ikke kan løse saken, og det ikke er noen vei utenom rettsapparatet, har vi blant annet samarbeid med Advokatfirmaet Haavind, LO-advokatene og lokale advokater som kan føre saken uten å ta seg betalt for arbeidet («pro bono»). Alle sakene vi så langt har henvist videre til rettslig behandling, har endt i vår klients favør.

Frivillige på justisfeltet er en stor og ubrukt ressurs, som Rettssenteret ønsker å dra nytte av. I utviklingen av vår modell har vi sett til Danmark og København, der danskene har etablert en svært vellykket ordning kalt Københavns Retshjælp. Ved hjelp av vel 200 frivillige advokater og jurister, og kun to faste ansatte, behandler Københavns Retshjælp mellom 4000 og 5000 saker i året. Kontoret er åpent på kveldstid fem dager i uken, og betjent av et team på 30 frivillige hver kveld. Hvert kveldsteam består av 15 erfarne jurister og 15 jusstudenter eller jurister med ingen eller liten erfaring, som tar imot klienter fra 15 lokale rettshjelpskontorer.

Rettssenterets modell er i stor grad basert på «København-modellen», men tillegg supplerer vi med en digital løsning, som sikrer tilgang og styrker rekkevidden.

Gjennom vår modell, der sakene går sømløst fra første- til andrelinjen – sørger vi for at klientene får den rettshjelpen de trenger – samtidig som vi fordeler og deler oppgaver mellom offentlig ansatte, fagfolk og frivillige innenfor samme system.

Formaliserte samarbeidsordninger

I Norge er det knapphet på både folk og ressurser, og framtidens arbeidsliv vil kreve at vi organiserer oss godt for å løse oppgaver på en effektiv måte. Dette gjelder i høyeste grad også på rettshjelpsområdet. Derfor satser Rettssenteret i sin modell på å hente bistand og ekspertise «der den er og ved behov». Dette gjør vi gjennom å etablere formaliserte samarbeid med advokatkontorer, teknologimiljøer, domstolene og kommunene.  Vi søker også ut i lokalmiljøene for å finne riktige samarbeidspartnere der. Det være seg skoler, innvandrerorganisasjoner, ungdomsarbeidere, andre frivillige eller ildsjeler.

Advokatfirmaet Haavind er vår hovedsamarbeidspartner. De bistår oss faglig og med administrasjon og organisasjon, og de fører saker for oss pro bono. De har også blant annet vært med å utvikle det juridiskfaglige innholdet i vår digitale rettshjelpsløsning. Deres advokater vil også bidra med videreutviklingen av vår lokale og hybride retthjelpsmodell, basert på «København rettshjelp».

Vi har også etablert samarbeid med LO og LO-advokatene, som bistår i saker på arbeidsrettsfeltet. Også lokale advokatfirma har inngått samarbeid med Rettssenteret.

Vi har i tillegg et samarbeid med den største studentorganisasjonen på jus – Congregatio Forensis (CF). CF er til stede ved de juridiske fakultetene i Oslo, Bergen og Tromsø og på jusstudiet på BI i Nydalen.

Samarbeidet med CF er unikt. Ved Rettssenteret får erfarne jurister jobbe sammen med unge, dyktige og ambisiøse jusstudenter. Sammen med advokatene og studentene ønsker vi å lage profesjonaliserte løp, hvor jusstudentene kan få praktisk rettshjelpserfaring tilrettelagt der de er i studiet, fra første til siste studieår.

Dessuten har CF etablert Rettshjelpsgjengen, som driver med oppsøkende virksomhet i regi av Rettssenteret. CF bidrar i tillegg til å rekruttere frivillige jusstudenter til Rettsenteret.

I 2024 inngikk vi en intensjonsavtale om etablering av en rettshjelpsklinikk for jusstudentene på BI i Nydalen. Intensjon er at studentene i rettsvitenskap ved BI skal kunne delta i Rettssenterets aktiviteter. I 2025 vil vi jobbe for å sette intensjonsavtalen med BI ut i livet.

Når det gjelder å bygge opp vår digitale rettshjelpsportal, har vi fått Microsoft og AvantIT med Legal 365 på laget. Legal 365 leverer digitale løsninger til advokatkontorer i hele Norge. Dette samarbeidet er en svært viktig del av vår digitale satsning, som vil gi oss mulighet til å måle aktivitet, være i kontinuerlig læring og utvikle stadig bedre tjenester.

Rettssenteret har i tillegg samarbeid med en rekke andre aktører, hvorav noen av de viktigste er: Domstolsadministrasjonen, Juristforbundet, Statens sivilrettsforvaltning, Lovdata, Rettsdata, Juridika, Stiftelsen Scheibler, Neue, og ADHD-Norge.

Tilstedeværelse i alle landets kommuner

Vi ønsker på sikt å være til stede i alle landets kommuner. For å få til en slik ambisjon, er et tett samarbeid med kommune-Norge viktig. Vi er allerede etablert i Oslo, hvor vi i tillegg har hatt samarbeid og tilstedeværelse på bydelsnivå – blant annet på Mortensrud i bydel Søndre Nordstrand. Ved utgangen av 2024 har vi også etablert oss i Halden, og vi er nær å få til et samarbeid med Horten kommune, for etablering der også.

For å bli landsdekkende og nå ut i hele distrikts-Norge, er det nødvendig å ha en digital løsning. Den digitale rettshjelpen må suppleres av lokale løsninger. Derfor oppretter vi lokale rettssentre, med frivillige som er godt kjent lokalt og som gir oss mulighet til å nå fram også til de innbyggerne som i liten grad selv kan oppsøke hjelp.

Vi ønsker å tilby kommunene å samarbeide med Rettssenteret, slik at det i samtlige kommuner finnes et sted og en person alle kan henvende seg til og få gratis rettshjelp. Rettssenteret kobles inn der det er nødvendig, f.eks. digitalt. Her kan de som trenger rettshjelp få kontakt med en kvalifisert jurist, enten Rettssenterets ansatte, en av våre samarbeidspartnere eller de rette offentlige instanser – alt etter hva som sikrer klientene den rettshjelpen de trenger og har rett til.

På sikt ser vi for oss å ha tilgang på kontor og stedlig representasjon i hver kommune. Den som søker rettshjelp, skal kunne snakke uforstyrret med den stedlige representanten i kommunen eller med en av Rettssenterets folk i Oslo – enten alene eller sammen med sin stedlige representant. Denne lokale representanten trenger ikke nødvendigvis å være en jurist, men kan være en klok og «oppegående» person, som barn og unge har tillit til og som kan formidle kontakt med Rettssenteret. Vedkommende skal være et bindeledd – en rettshjelpsformidler – mellom barn og unge lokalt i kommunen og Rettssenteret.

Gjennom standarder og digitale løsninger er den lokale etableringen i kommunene tilnærmet kostnadsfri. Det eneste kommunene trenger å stille til disposisjon er tilgang til et kontorlokale, samt en kommunal kontaktperson, og en rettshjelpsformidler, som kommunen peker ut. Det er alt.

Å etablere seg i alle landets kommuner, vil ta noe tid. Men vi er godt i gang. I tillegg til tilstedeværelse i Oslo og Halden, og etter hvert også Horten, har Rettssenteret samarbeidet om enkeltprosjekter med både Tromsø og Bergen.

I 2025 ønsker vi å utvide vår lokale satsing betraktelig, og er allerede i dialog med andre kommuner om etablering og samarbeid.

 

Det langsiktige målet til Rettssenteret er å bidra til å gi et godt rettshjelpstilbud til alle – i hele landet. Vi ønsker å være tilgjengelig for alle som trenger rettshjelp, uavhengig av hvem de er og hvor de bor.

Rettssenterets hovedmålgruppe er utsatte og sårbare, særlig barn, unge, voksne og eldre som ikke har råd til å kontakte en advokat eller som ikke helt vet hvor de skal gå for å få hjelp.

Vil tilby gratis rettshjelp til alle som trenger det

Modellen er det unike ved Rettssenterets løsning for en mer tilgjengelig rettshjelp. Den er såkalt hybrid – det betyr at vi er til stede både lokalt ute i kommunene og bydelene, og digitalt, gjennom en digital rettshjelpsløsning.

Trenger du hjelp, men vet ikke hvor du skal gå? Dette er en reell problemstilling for svært mange. Rettssenteret vil være det stedet. Et sted hvor alle kan henvende seg og få råd og veiledning umiddelbart. Enten så yter vi hjelp der og da, eller vi sender vedkommende videre til noen som kan ta saken videre.

Utgangspunktet kan være et uforståelig brev fra en etat, det kan være pengeproblemer, trøbbel i familien, en konflikt med venner eller med noen på skolen. Andre ganger handler det om at noen har hatt kontakt med politiet eller barnevernet. Poenget er at, uansett hvem og hva, så kan alle ta kontakt med Rettssenteret for bistand, enten gjennom sin lokale rettshjelpsformidler eller via vår digitale rettshjelpsløsning, så er hjelpen der.

Vår modell for rettshjelp er både lokal og digital. Samtidig er den også både skalerbar og svært kostnadseffektiv.

Rettssenterets modell er bygget opp med følgende grunnpilarer:

  • Lokal OG digital førstelinje

  • Andrelinje med kvalitetssikring fra erfarne jurister

  • Formaliserte samarbeidsordninger

  • Tilstedeværelse i alle landets kommuner (målsetting)

Førstelinje med digital plattform og lokal tilstedeværelse

Førstelinjen skal være et lavterskeltilbud med gratis, kortvarig juridisk rådgivning – en diagnostiserings- og sorteringsfunksjon for brukerne. Problemer der rettshjelp er lite relevant skal raskt kanaliseres til andre typer tilbud – og våre frivillige skal vite hvilke tilbud som da er mest relevante for den det gjelder.

Førstelinjen kan løse problemer der og da, eller henvise videre innenfor et sømløst digitalt system som kobler riktig instans til de aktuelle sakene. Dette skjer uten at klienten/den som søker hjelp belastes med å finne ut av komplekse systemer, tjenestestrukturer, nettsider og sentralbordfunksjoner. Vi er opptatt av å tette hullene i dagens system, og jobber med å nå fram til de som ikke finner veien selv.

Rettsenteret har drevet et utstrakt innsiktsarbeid, der vi blant annet har oppsøkt ulike miljøer der vi antar våre tjenester vil være etterspurt om hva folk vet om rettshjelp og hva de selv mener ville gjort det enklere å be om hjelp.

Alle ville ha en å kunne snakke med «i nærheten». Men i tillegg sa nesten alle at de også kunne tenkt seg en nettløsning, der de selv kunne finne svar og stille spørsmål – gjerne anonymt.  Så, i tillegg til de frivillige i førstelinjetjenesten vår – enten ved hovedkontoret i Oslo, eller lokalt ute i kommunene – utvikler Rettssenteret en unik digital løsning, som er åpen og tilgjengelig for alle.

Rettsenteret lanserer nå en rettshjelpsløsning, utviklet i samarbeid med blant andre Microsoft, AdvantIT og Neue. Gjennom en enkel og brukervennlig digital løsning, skal brukerne kunne få svar på rettslige spørsmål. En sped begynnelse er allerede lansert på våre hjemmesider, men dette skal videreutvikles og utvides. Man skal kunne søke seg fram til et svar eller informasjon på de fleste rettsområder. Man skal guides videre, gis tips og kontaktinformasjon til relevante instanser. Og man skal kunne stille spørsmål til våre erfarne jurister og få kompetente svar raskt. Kanskje trengs det et møte med en advokat for å komme videre? Da tilbyr vi det. En digital rettshjelpsløsning der brukeren kan velge å være anonym, vil senke terskelen for å søke hjelp, slik vi ser det.

Våren 2025 ruller vi ut den første versjonen av vår digitale rettshjelpsløsning. Den er ikke komplett, men gjennom kontinuerlig forbedring basert på behov og tilbakemeldinger, er ambisjonen at den i løpet av året skal dekke de fleste behov.

Også den «gammeldagse» telefonløsningen er etterspurt, slik vi opplever det. Vi ønsker derfor å opprette en nasjonal telefonlinje for rettshjelp, «Jusstelefonen», der utsatte og sårbare, særlig barn og unge, samt eldre, kan ta kontakt med oss. Telefonlinjen skal på sikt være betjent hver dag, på dag- og kveldstid.

Det er viktig at det stilles tydelige kvalitetskrav til en førstelinjetjeneste for rettshjelp og at de som utfører tjenesten kan dokumentere at kravene blir oppfylt. Utgangspunktet for hvilke krav en bør stille til en førstelinjetjeneste bør ta utgangspunkt i klientenes behov. Ved Rettssenteret har vi stilt følgende krav til oss selv og våre frivillige:

  • Rettshjelpen skal være av god kvalitet, gratis og lett tilgjengelig.

  • Rettshjelpen må være og oppleves å være uavhengig.

  • Ingen skal avvises.

  • Det må være kort ventetid for å få hjelp.

  • Klientene må føle tillit til den personen de snakker med.

  • Klientene må føle seg trygge på at de får bistand som oppfyller faglige krav.

  • Dersom klienten har behov for å gå videre med saken, må klienten få hjelp til det.

Tillit er avgjørende for å yte rettshjelp til utsatte og sårbare personer. Rettssenteret satser på å rekruttere frivillige som framstår som rollemodeller. For eksempel, i våre bydelsprosjekter, har flertallet av våre frivillige i Oslo selv vokst opp i levekårsutsatte områder. De dekker til sammen mer enn 18 språk. For mange klienter med innvandrerbakgrunn er det av stor, og i noen tilfeller av avgjørende betydning, å bli møtt av en som snakker samme språk, og har forståelse og innsikt i deres multikulturelle bakgrunn.

Andrelinjetjenesten: Erfarne jurister

Behandlingen av henvendelsene i Rettssenterets førstelinje vil gi en bedre forståelse av folks juridiske problemer og bidra i vårt arbeid med å forbedre rettshjelptilbudet. Vi jobber kontinuerlig med å justere og forbedre tilbudet vårt. For å ta de rette valgene analyserer vi hvem som henvender seg, hvorfor de henvender seg og om de får den hjelpen de trenger. Dette vil vi gjøre både i de lokale kommune-satellittene og i de digitale løsningene. Å finne ut hvor skoen trykker, og hvordan disse komplementerer hverandre, er viktig for at hybridmodellen skal fungere godt.

Når et problem er sortert og identifisert i vår førstelinje, blir neste steg i saksgangen vurdert. Noen saker kan løses der og da – i førstelinjen. De problemstillingene som ikke kan svares ut umiddelbart, sendes videre til vår andrelinjetjeneste. Den består av mennesker som alle kan skilte med formell juridisk kompetanse – det være seg praktiserende advokater og andre erfarne jurister eller pensjonerte advokater og jurister, som ønsker å bidra med sin kompetanse. Også våre frivillige jusstudenter bidrar her, men da alltid i tospann med en erfaren jurist eller advokat.

Via våre erfarne jurister blir saken tatt videre – det kan være gjennom bistand til å besvare brev eller krav, bistand i møte med en offentlig instans eller i kommunikasjon med politiet. Svært ofte viser det seg at rettslige problemer kan løses utenfor rettsapparatet. Å få en jurist sitt blikk på et problemkompleks bidrar gjerne til minnelige løsninger.

Dersom Rettssenterets frivillige eller ansatte jurister ikke kan løse saken, og det ikke er noen vei utenom rettsapparatet, har vi blant annet samarbeid med Advokatfirmaet Haavind, LO-advokatene og lokale advokater som kan føre saken uten å ta seg betalt for arbeidet («pro bono»). Alle sakene vi så langt har henvist videre til rettslig behandling, har endt i vår klients favør.

Frivillige på justisfeltet er en stor og ubrukt ressurs, som Rettssenteret ønsker å dra nytte av. I utviklingen av vår modell har vi sett til Danmark og København, der danskene har etablert en svært vellykket ordning kalt Københavns Retshjælp. Ved hjelp av vel 200 frivillige advokater og jurister, og kun to faste ansatte, behandler Københavns Retshjælp mellom 4000 og 5000 saker i året. Kontoret er åpent på kveldstid fem dager i uken, og betjent av et team på 30 frivillige hver kveld. Hvert kveldsteam består av 15 erfarne jurister og 15 jusstudenter eller jurister med ingen eller liten erfaring, som tar imot klienter fra 15 lokale rettshjelpskontorer.

Rettssenterets modell er i stor grad basert på «København-modellen», men tillegg supplerer vi med en digital løsning, som sikrer tilgang og styrker rekkevidden.

Gjennom vår modell, der sakene går sømløst fra første- til andrelinjen – sørger vi for at klientene får den rettshjelpen de trenger – samtidig som vi fordeler og deler oppgaver mellom offentlig ansatte, fagfolk og frivillige innenfor samme system.

Formaliserte samarbeidsordninger

I Norge er det knapphet på både folk og ressurser, og framtidens arbeidsliv vil kreve at vi organiserer oss godt for å løse oppgaver på en effektiv måte. Dette gjelder i høyeste grad også på rettshjelpsområdet. Derfor satser Rettssenteret i sin modell på å hente bistand og ekspertise «der den er og ved behov». Dette gjør vi gjennom å etablere formaliserte samarbeid med advokatkontorer, teknologimiljøer, domstolene og kommunene.  Vi søker også ut i lokalmiljøene for å finne riktige samarbeidspartnere der. Det være seg skoler, innvandrerorganisasjoner, ungdomsarbeidere, andre frivillige eller ildsjeler.

Advokatfirmaet Haavind er vår hovedsamarbeidspartner. De bistår oss faglig og med administrasjon og organisasjon, og de fører saker for oss pro bono. De har også blant annet vært med å utvikle det juridiskfaglige innholdet i vår digitale rettshjelpsløsning. Deres advokater vil også bidra med videreutviklingen av vår lokale og hybride retthjelpsmodell, basert på «København rettshjelp».

Vi har også etablert samarbeid med LO og LO-advokatene, som bistår i saker på arbeidsrettsfeltet. Også lokale advokatfirma har inngått samarbeid med Rettssenteret.

Vi har i tillegg et samarbeid med den største studentorganisasjonen på jus – Congregatio Forensis (CF). CF er til stede ved de juridiske fakultetene i Oslo, Bergen og Tromsø og på jusstudiet på BI i Nydalen.

Samarbeidet med CF er unikt. Ved Rettssenteret får erfarne jurister jobbe sammen med unge, dyktige og ambisiøse jusstudenter. Sammen med advokatene og studentene ønsker vi å lage profesjonaliserte løp, hvor jusstudentene kan få praktisk rettshjelpserfaring tilrettelagt der de er i studiet, fra første til siste studieår.

Dessuten har CF etablert Rettshjelpsgjengen, som driver med oppsøkende virksomhet i regi av Rettssenteret. CF bidrar i tillegg til å rekruttere frivillige jusstudenter til Rettsenteret.

I 2024 inngikk vi en intensjonsavtale om etablering av en rettshjelpsklinikk for jusstudentene på BI i Nydalen. Intensjon er at studentene i rettsvitenskap ved BI skal kunne delta i Rettssenterets aktiviteter. I 2025 vil vi jobbe for å sette intensjonsavtalen med BI ut i livet.

Når det gjelder å bygge opp vår digitale rettshjelpsportal, har vi fått Microsoft og AvantIT med Legal 365 på laget. Legal 365 leverer digitale løsninger til advokatkontorer i hele Norge. Dette samarbeidet er en svært viktig del av vår digitale satsning, som vil gi oss mulighet til å måle aktivitet, være i kontinuerlig læring og utvikle stadig bedre tjenester.

Rettssenteret har i tillegg samarbeid med en rekke andre aktører, hvorav noen av de viktigste er: Domstolsadministrasjonen, Juristforbundet, Statens sivilrettsforvaltning, Lovdata, Rettsdata, Juridika, Stiftelsen Scheibler, Neue, og ADHD-Norge.

Tilstedeværelse i alle landets kommuner

Vi ønsker på sikt å være til stede i alle landets kommuner. For å få til en slik ambisjon, er et tett samarbeid med kommune-Norge viktig. Vi er allerede etablert i Oslo, hvor vi i tillegg har hatt samarbeid og tilstedeværelse på bydelsnivå – blant annet på Mortensrud i bydel Søndre Nordstrand. Ved utgangen av 2024 har vi også etablert oss i Halden, og vi er nær å få til et samarbeid med Horten kommune, for etablering der også.

For å bli landsdekkende og nå ut i hele distrikts-Norge, er det nødvendig å ha en digital løsning. Den digitale rettshjelpen må suppleres av lokale løsninger. Derfor oppretter vi lokale rettssentre, med frivillige som er godt kjent lokalt og som gir oss mulighet til å nå fram også til de innbyggerne som i liten grad selv kan oppsøke hjelp.

Vi ønsker å tilby kommunene å samarbeide med Rettssenteret, slik at det i samtlige kommuner finnes et sted og en person alle kan henvende seg til og få gratis rettshjelp. Rettssenteret kobles inn der det er nødvendig, f.eks. digitalt. Her kan de som trenger rettshjelp få kontakt med en kvalifisert jurist, enten Rettssenterets ansatte, en av våre samarbeidspartnere eller de rette offentlige instanser – alt etter hva som sikrer klientene den rettshjelpen de trenger og har rett til.

På sikt ser vi for oss å ha tilgang på kontor og stedlig representasjon i hver kommune. Den som søker rettshjelp, skal kunne snakke uforstyrret med den stedlige representanten i kommunen eller med en av Rettssenterets folk i Oslo – enten alene eller sammen med sin stedlige representant. Denne lokale representanten trenger ikke nødvendigvis å være en jurist, men kan være en klok og «oppegående» person, som barn og unge har tillit til og som kan formidle kontakt med Rettssenteret. Vedkommende skal være et bindeledd – en rettshjelpsformidler – mellom barn og unge lokalt i kommunen og Rettssenteret.

Gjennom standarder og digitale løsninger er den lokale etableringen i kommunene tilnærmet kostnadsfri. Det eneste kommunene trenger å stille til disposisjon er tilgang til et kontorlokale, samt en kommunal kontaktperson, og en rettshjelpsformidler, som kommunen peker ut. Det er alt.

Å etablere seg i alle landets kommuner, vil ta noe tid. Men vi er godt i gang. I tillegg til tilstedeværelse i Oslo og Halden, og etter hvert også Horten, har Rettssenteret samarbeidet om enkeltprosjekter med både Tromsø og Bergen.

I 2025 ønsker vi å utvide vår lokale satsing betraktelig, og er allerede i dialog med andre kommuner om etablering og samarbeid.

 

Det langsiktige målet til Rettssenteret er å bidra til å gi et godt rettshjelpstilbud til alle – i hele landet. Vi ønsker å være tilgjengelig for alle som trenger rettshjelp, uavhengig av hvem de er og hvor de bor.

Rettssenterets hovedmålgruppe er utsatte og sårbare, særlig barn, unge, voksne og eldre som ikke har råd til å kontakte en advokat eller som ikke helt vet hvor de skal gå for å få hjelp.

Vil tilby gratis rettshjelp til alle som trenger det

Modellen er det unike ved Rettssenterets løsning for en mer tilgjengelig rettshjelp. Den er såkalt hybrid – det betyr at vi er til stede både lokalt ute i kommunene og bydelene, og digitalt, gjennom en digital rettshjelpsløsning.

Trenger du hjelp, men vet ikke hvor du skal gå? Dette er en reell problemstilling for svært mange. Rettssenteret vil være det stedet. Et sted hvor alle kan henvende seg og få råd og veiledning umiddelbart. Enten så yter vi hjelp der og da, eller vi sender vedkommende videre til noen som kan ta saken videre.

Utgangspunktet kan være et uforståelig brev fra en etat, det kan være pengeproblemer, trøbbel i familien, en konflikt med venner eller med noen på skolen. Andre ganger handler det om at noen har hatt kontakt med politiet eller barnevernet. Poenget er at, uansett hvem og hva, så kan alle ta kontakt med Rettssenteret for bistand, enten gjennom sin lokale rettshjelpsformidler eller via vår digitale rettshjelpsløsning, så er hjelpen der.

Vår modell for rettshjelp er både lokal og digital. Samtidig er den også både skalerbar og svært kostnadseffektiv.

Rettssenterets modell er bygget opp med følgende grunnpilarer:

  • Lokal OG digital førstelinje

  • Andrelinje med kvalitetssikring fra erfarne jurister

  • Formaliserte samarbeidsordninger

  • Tilstedeværelse i alle landets kommuner (målsetting)

Førstelinje med digital plattform og lokal tilstedeværelse

Førstelinjen skal være et lavterskeltilbud med gratis, kortvarig juridisk rådgivning – en diagnostiserings- og sorteringsfunksjon for brukerne. Problemer der rettshjelp er lite relevant skal raskt kanaliseres til andre typer tilbud – og våre frivillige skal vite hvilke tilbud som da er mest relevante for den det gjelder.

Førstelinjen kan løse problemer der og da, eller henvise videre innenfor et sømløst digitalt system som kobler riktig instans til de aktuelle sakene. Dette skjer uten at klienten/den som søker hjelp belastes med å finne ut av komplekse systemer, tjenestestrukturer, nettsider og sentralbordfunksjoner. Vi er opptatt av å tette hullene i dagens system, og jobber med å nå fram til de som ikke finner veien selv.

Rettsenteret har drevet et utstrakt innsiktsarbeid, der vi blant annet har oppsøkt ulike miljøer der vi antar våre tjenester vil være etterspurt om hva folk vet om rettshjelp og hva de selv mener ville gjort det enklere å be om hjelp.

Alle ville ha en å kunne snakke med «i nærheten». Men i tillegg sa nesten alle at de også kunne tenkt seg en nettløsning, der de selv kunne finne svar og stille spørsmål – gjerne anonymt.  Så, i tillegg til de frivillige i førstelinjetjenesten vår – enten ved hovedkontoret i Oslo, eller lokalt ute i kommunene – utvikler Rettssenteret en unik digital løsning, som er åpen og tilgjengelig for alle.

Rettsenteret lanserer nå en rettshjelpsløsning, utviklet i samarbeid med blant andre Microsoft, AdvantIT og Neue. Gjennom en enkel og brukervennlig digital løsning, skal brukerne kunne få svar på rettslige spørsmål. En sped begynnelse er allerede lansert på våre hjemmesider, men dette skal videreutvikles og utvides. Man skal kunne søke seg fram til et svar eller informasjon på de fleste rettsområder. Man skal guides videre, gis tips og kontaktinformasjon til relevante instanser. Og man skal kunne stille spørsmål til våre erfarne jurister og få kompetente svar raskt. Kanskje trengs det et møte med en advokat for å komme videre? Da tilbyr vi det. En digital rettshjelpsløsning der brukeren kan velge å være anonym, vil senke terskelen for å søke hjelp, slik vi ser det.

Våren 2025 ruller vi ut den første versjonen av vår digitale rettshjelpsløsning. Den er ikke komplett, men gjennom kontinuerlig forbedring basert på behov og tilbakemeldinger, er ambisjonen at den i løpet av året skal dekke de fleste behov.

Også den «gammeldagse» telefonløsningen er etterspurt, slik vi opplever det. Vi ønsker derfor å opprette en nasjonal telefonlinje for rettshjelp, «Jusstelefonen», der utsatte og sårbare, særlig barn og unge, samt eldre, kan ta kontakt med oss. Telefonlinjen skal på sikt være betjent hver dag, på dag- og kveldstid.

Det er viktig at det stilles tydelige kvalitetskrav til en førstelinjetjeneste for rettshjelp og at de som utfører tjenesten kan dokumentere at kravene blir oppfylt. Utgangspunktet for hvilke krav en bør stille til en førstelinjetjeneste bør ta utgangspunkt i klientenes behov. Ved Rettssenteret har vi stilt følgende krav til oss selv og våre frivillige:

  • Rettshjelpen skal være av god kvalitet, gratis og lett tilgjengelig.

  • Rettshjelpen må være og oppleves å være uavhengig.

  • Ingen skal avvises.

  • Det må være kort ventetid for å få hjelp.

  • Klientene må føle tillit til den personen de snakker med.

  • Klientene må føle seg trygge på at de får bistand som oppfyller faglige krav.

  • Dersom klienten har behov for å gå videre med saken, må klienten få hjelp til det.

Tillit er avgjørende for å yte rettshjelp til utsatte og sårbare personer. Rettssenteret satser på å rekruttere frivillige som framstår som rollemodeller. For eksempel, i våre bydelsprosjekter, har flertallet av våre frivillige i Oslo selv vokst opp i levekårsutsatte områder. De dekker til sammen mer enn 18 språk. For mange klienter med innvandrerbakgrunn er det av stor, og i noen tilfeller av avgjørende betydning, å bli møtt av en som snakker samme språk, og har forståelse og innsikt i deres multikulturelle bakgrunn.

Andrelinjetjenesten: Erfarne jurister

Behandlingen av henvendelsene i Rettssenterets førstelinje vil gi en bedre forståelse av folks juridiske problemer og bidra i vårt arbeid med å forbedre rettshjelptilbudet. Vi jobber kontinuerlig med å justere og forbedre tilbudet vårt. For å ta de rette valgene analyserer vi hvem som henvender seg, hvorfor de henvender seg og om de får den hjelpen de trenger. Dette vil vi gjøre både i de lokale kommune-satellittene og i de digitale løsningene. Å finne ut hvor skoen trykker, og hvordan disse komplementerer hverandre, er viktig for at hybridmodellen skal fungere godt.

Når et problem er sortert og identifisert i vår førstelinje, blir neste steg i saksgangen vurdert. Noen saker kan løses der og da – i førstelinjen. De problemstillingene som ikke kan svares ut umiddelbart, sendes videre til vår andrelinjetjeneste. Den består av mennesker som alle kan skilte med formell juridisk kompetanse – det være seg praktiserende advokater og andre erfarne jurister eller pensjonerte advokater og jurister, som ønsker å bidra med sin kompetanse. Også våre frivillige jusstudenter bidrar her, men da alltid i tospann med en erfaren jurist eller advokat.

Via våre erfarne jurister blir saken tatt videre – det kan være gjennom bistand til å besvare brev eller krav, bistand i møte med en offentlig instans eller i kommunikasjon med politiet. Svært ofte viser det seg at rettslige problemer kan løses utenfor rettsapparatet. Å få en jurist sitt blikk på et problemkompleks bidrar gjerne til minnelige løsninger.

Dersom Rettssenterets frivillige eller ansatte jurister ikke kan løse saken, og det ikke er noen vei utenom rettsapparatet, har vi blant annet samarbeid med Advokatfirmaet Haavind, LO-advokatene og lokale advokater som kan føre saken uten å ta seg betalt for arbeidet («pro bono»). Alle sakene vi så langt har henvist videre til rettslig behandling, har endt i vår klients favør.

Frivillige på justisfeltet er en stor og ubrukt ressurs, som Rettssenteret ønsker å dra nytte av. I utviklingen av vår modell har vi sett til Danmark og København, der danskene har etablert en svært vellykket ordning kalt Københavns Retshjælp. Ved hjelp av vel 200 frivillige advokater og jurister, og kun to faste ansatte, behandler Københavns Retshjælp mellom 4000 og 5000 saker i året. Kontoret er åpent på kveldstid fem dager i uken, og betjent av et team på 30 frivillige hver kveld. Hvert kveldsteam består av 15 erfarne jurister og 15 jusstudenter eller jurister med ingen eller liten erfaring, som tar imot klienter fra 15 lokale rettshjelpskontorer.

Rettssenterets modell er i stor grad basert på «København-modellen», men tillegg supplerer vi med en digital løsning, som sikrer tilgang og styrker rekkevidden.

Gjennom vår modell, der sakene går sømløst fra første- til andrelinjen – sørger vi for at klientene får den rettshjelpen de trenger – samtidig som vi fordeler og deler oppgaver mellom offentlig ansatte, fagfolk og frivillige innenfor samme system.

Formaliserte samarbeidsordninger

I Norge er det knapphet på både folk og ressurser, og framtidens arbeidsliv vil kreve at vi organiserer oss godt for å løse oppgaver på en effektiv måte. Dette gjelder i høyeste grad også på rettshjelpsområdet. Derfor satser Rettssenteret i sin modell på å hente bistand og ekspertise «der den er og ved behov». Dette gjør vi gjennom å etablere formaliserte samarbeid med advokatkontorer, teknologimiljøer, domstolene og kommunene.  Vi søker også ut i lokalmiljøene for å finne riktige samarbeidspartnere der. Det være seg skoler, innvandrerorganisasjoner, ungdomsarbeidere, andre frivillige eller ildsjeler.

Advokatfirmaet Haavind er vår hovedsamarbeidspartner. De bistår oss faglig og med administrasjon og organisasjon, og de fører saker for oss pro bono. De har også blant annet vært med å utvikle det juridiskfaglige innholdet i vår digitale rettshjelpsløsning. Deres advokater vil også bidra med videreutviklingen av vår lokale og hybride retthjelpsmodell, basert på «København rettshjelp».

Vi har også etablert samarbeid med LO og LO-advokatene, som bistår i saker på arbeidsrettsfeltet. Også lokale advokatfirma har inngått samarbeid med Rettssenteret.

Vi har i tillegg et samarbeid med den største studentorganisasjonen på jus – Congregatio Forensis (CF). CF er til stede ved de juridiske fakultetene i Oslo, Bergen og Tromsø og på jusstudiet på BI i Nydalen.

Samarbeidet med CF er unikt. Ved Rettssenteret får erfarne jurister jobbe sammen med unge, dyktige og ambisiøse jusstudenter. Sammen med advokatene og studentene ønsker vi å lage profesjonaliserte løp, hvor jusstudentene kan få praktisk rettshjelpserfaring tilrettelagt der de er i studiet, fra første til siste studieår.

Dessuten har CF etablert Rettshjelpsgjengen, som driver med oppsøkende virksomhet i regi av Rettssenteret. CF bidrar i tillegg til å rekruttere frivillige jusstudenter til Rettsenteret.

I 2024 inngikk vi en intensjonsavtale om etablering av en rettshjelpsklinikk for jusstudentene på BI i Nydalen. Intensjon er at studentene i rettsvitenskap ved BI skal kunne delta i Rettssenterets aktiviteter. I 2025 vil vi jobbe for å sette intensjonsavtalen med BI ut i livet.

Når det gjelder å bygge opp vår digitale rettshjelpsportal, har vi fått Microsoft og AvantIT med Legal 365 på laget. Legal 365 leverer digitale løsninger til advokatkontorer i hele Norge. Dette samarbeidet er en svært viktig del av vår digitale satsning, som vil gi oss mulighet til å måle aktivitet, være i kontinuerlig læring og utvikle stadig bedre tjenester.

Rettssenteret har i tillegg samarbeid med en rekke andre aktører, hvorav noen av de viktigste er: Domstolsadministrasjonen, Juristforbundet, Statens sivilrettsforvaltning, Lovdata, Rettsdata, Juridika, Stiftelsen Scheibler, Neue, og ADHD-Norge.

Tilstedeværelse i alle landets kommuner

Vi ønsker på sikt å være til stede i alle landets kommuner. For å få til en slik ambisjon, er et tett samarbeid med kommune-Norge viktig. Vi er allerede etablert i Oslo, hvor vi i tillegg har hatt samarbeid og tilstedeværelse på bydelsnivå – blant annet på Mortensrud i bydel Søndre Nordstrand. Ved utgangen av 2024 har vi også etablert oss i Halden, og vi er nær å få til et samarbeid med Horten kommune, for etablering der også.

For å bli landsdekkende og nå ut i hele distrikts-Norge, er det nødvendig å ha en digital løsning. Den digitale rettshjelpen må suppleres av lokale løsninger. Derfor oppretter vi lokale rettssentre, med frivillige som er godt kjent lokalt og som gir oss mulighet til å nå fram også til de innbyggerne som i liten grad selv kan oppsøke hjelp.

Vi ønsker å tilby kommunene å samarbeide med Rettssenteret, slik at det i samtlige kommuner finnes et sted og en person alle kan henvende seg til og få gratis rettshjelp. Rettssenteret kobles inn der det er nødvendig, f.eks. digitalt. Her kan de som trenger rettshjelp få kontakt med en kvalifisert jurist, enten Rettssenterets ansatte, en av våre samarbeidspartnere eller de rette offentlige instanser – alt etter hva som sikrer klientene den rettshjelpen de trenger og har rett til.

På sikt ser vi for oss å ha tilgang på kontor og stedlig representasjon i hver kommune. Den som søker rettshjelp, skal kunne snakke uforstyrret med den stedlige representanten i kommunen eller med en av Rettssenterets folk i Oslo – enten alene eller sammen med sin stedlige representant. Denne lokale representanten trenger ikke nødvendigvis å være en jurist, men kan være en klok og «oppegående» person, som barn og unge har tillit til og som kan formidle kontakt med Rettssenteret. Vedkommende skal være et bindeledd – en rettshjelpsformidler – mellom barn og unge lokalt i kommunen og Rettssenteret.

Gjennom standarder og digitale løsninger er den lokale etableringen i kommunene tilnærmet kostnadsfri. Det eneste kommunene trenger å stille til disposisjon er tilgang til et kontorlokale, samt en kommunal kontaktperson, og en rettshjelpsformidler, som kommunen peker ut. Det er alt.

Å etablere seg i alle landets kommuner, vil ta noe tid. Men vi er godt i gang. I tillegg til tilstedeværelse i Oslo og Halden, og etter hvert også Horten, har Rettssenteret samarbeidet om enkeltprosjekter med både Tromsø og Bergen.

I 2025 ønsker vi å utvide vår lokale satsing betraktelig, og er allerede i dialog med andre kommuner om etablering og samarbeid.

 

Det langsiktige målet til Rettssenteret er å bidra til å gi et godt rettshjelpstilbud til alle – i hele landet. Vi ønsker å være tilgjengelig for alle som trenger rettshjelp, uavhengig av hvem de er og hvor de bor.

Rettssenterets hovedmålgruppe er utsatte og sårbare, særlig barn, unge, voksne og eldre som ikke har råd til å kontakte en advokat eller som ikke helt vet hvor de skal gå for å få hjelp.

Det langsiktige målet til Rettssenteret er å bidra til å gi et godt rettshjelpstilbud til alle – i hele landet. Vi ønsker å være tilgjengelig for alle som trenger rettshjelp, uavhengig av hvem de er og hvor de bor.

Cathrine Moksness, leder av Rettssenteret

Det langsiktige målet til Rettssenteret er å bidra til å gi et godt rettshjelpstilbud til alle – i hele landet. Vi ønsker å være tilgjengelig for alle som trenger rettshjelp, uavhengig av hvem de er og hvor de bor.

Cathrine Moksness, leder av Rettssenteret

Det langsiktige målet til Rettssenteret er å bidra til å gi et godt rettshjelpstilbud til alle – i hele landet. Vi ønsker å være tilgjengelig for alle som trenger rettshjelp, uavhengig av hvem de er og hvor de bor.

Cathrine Moksness, leder av Rettssenteret

Det langsiktige målet til Rettssenteret er å bidra til å gi et godt rettshjelpstilbud til alle – i hele landet. Vi ønsker å være tilgjengelig for alle som trenger rettshjelp, uavhengig av hvem de er og hvor de bor.

Cathrine Moksness, leder av Rettssenteret